Zwangerschapshulp, Zwangerschapdepressie, Zwangerschap depressie, Zwangerschap roze wolk, Zwangerschap, Coaching, Coach, Mama coach, Mama-coach

Holistische leefwijze;

''Luisteren naar mijn emoties, behoeften, intuïtie, gezond leven, betekent voor mij niets meer dan liefde voor jezelf. Ik geloof in bewustwording; het aanpassen van je gewoonten en luisteren naar je lichamelijke, emotionele, & geestelijke behoeften.''

(Deze tekst hieronder is voor het grootste gedeelte overgenomen van www.ddietist.nl, waarbij ik tevens coach op holistische wijze, met name bij eetstoornissen (vandaar dat mijn eetstoornis ook is benoemd, maar ook onderdeel is van de ontwikkeling van mijn depressie (terugkijkend naar gedragspatronen, denkpatronen en reacties op behoeften, grenzen niet aangeven en emoties), emotie eten, hormonale disbalans en hervinden van hoofd- & lichaam connectie (emoties herkennen en hiermee leren omgaan en leren voelen en verdragen).

Beroep: Behandelaar; Bachelor of Health and Science, Holistisch coach & Mamacoach, Geregistreerd Paramedisch (natuur)Diëtist, Cognitief gedragstherapeut, (Voedings-)Psychologie, Eating psychology coach, Holistisch therapeut, Eetstoornis coach & Eigenaresse Dietistenpraktijk DDietist, Dietetiek Studies & Cinzento Rosa.

(Er is een vergoeding mogelijk vanuit ze zorgverzekeraar omtrent; Dietetiek, Dieetadvisering, Dietist - Niet vanuit; Alternatieve geneeswijze of Psychologie).

Even voorstellen:

Dascha Willemsen is de drijvende kracht achter Cinzento Rosa. Deze tweede praktijk is geopend op 21 mei 2019  (Dietistenpraktijk DDietist is geopend op 10 Oktober 2010).

Cinzento Rosa hanteert:

De holistische benadering, waarbij niet enkel naar één kant van de mogelijke oorzaak (en oplossingen) wordt gekeken, maar tevens naar alle factoren in het leven die hierop van invloed kunnen zijn. Ook het verleden.

Dascha is van mening dat een leefpatroon en mentale gesteldheid niet gewijzigd kan worden op lange termijn, wanneer er niet naar alle factoren wordt gekeken, die hierop van invloed kunnen zijn.

Voeding, leefstijl, psyche; gezondheid & gedragingen (en de rol van emoties), hebben altijd haar interesse gewekt; 'Naarmate ik mij verdiepte in deze onderwerpen en steeds meer te weten kwam, kwam ik erachter dat er nog zoveel bij te leren valt over deze onderwerpen;  je bent nooit uitgeleerd en dat is juist zo leuk!; er valt altijd nóg meer te leren en te ontwikkelen. Door middel van cursussen, opleidingen en literatuur probeer ik steeds meer te ontdekken op het gebied van deze onderwerpen. Het voelt als een soort zoektocht en reis.'

Zij is (Natuur)Diëtist & Cognitief gedragstherapeut afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam HBO Voeding & Diëtetiek, waarna zij zich heeft gespecialiseerd in diverse richtingen (o.a. Whole foods & natuurvoeding, holisme, eetstoornissen & eetproblematiek, hormoonstoornissen & hormoonbalans en fertiliteitsproblematiek (o.a. Endometriose & PCOS) & Psychologie.

 

Tijdens haar praktijkvoering is zij tevens afgestudeerd als (Power-Ashtanga)yoga docente (& meditatie), waarna zij Cognitieve gedragstherapie voor Dietetiek, Behandelen van Eetstoornissen en Positieve Psychologie heeft afgerond aan de HvA (Scholing voor zorgprofessionals-Post-HBO). Hiernaast heeft ze veel ervaring opgedaan tijdens haar praktijkvoering bij Dietistenpraktijk DDietist, waar coaching op het psychische vlak en holisme veel aan bod komt.

 

Haar passie voor het overbrengen van een holistische leefstijl; gezonde voedingsgewoonten, bewustwording; inzichten in oorzaken van bepaalde gedragingen, inzichten in hormoonbalans, omgaan met- & voorkomen van fysiologische (o.a. hormonaal) en emotionele triggers (o.a. emotioneel), leren luisteren naar lichaamssignalen; hoofd- lichaam connectie hervinden, en een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat zij met veel plezier, veel aandacht aan haar praktijken schenkt en zoveel mogelijk mensen wilt helpen om een gezonder, gelukkiger en contenter leven te leiden, met kleine of grotere (afhankelijk van de hulpvraag en wensen van de client) aanpassingen in het mentale- & leefstijlpatroon.

 

Dascha kan jou helpen een gezonde en bewuste relatie (met voeding, beweging &) gedachten/denkpatronen (+ gedrag/psyche) te ontwikkelen, hoofd- & lichaam weer met elkaar te laten verbinden en negatieve denkpatronen aan te pakken, waardoor je weer een gebalanceerde manier van leven kan leven!

Mijn eetstoornis en postnatale depressie verleden:

''In mijn pubertijd ontwikkelde ik eetbuien, daarnaast sportte ik obsessief en veel. Dit ontwikkelde zich allemaal geleidelijk. Ik werd mij pas bewust van de ernst van mijn eet-/leefstijlprobleem (boulimia) toen ik voor mijn opleiding Voeding & Dietetiek stage liep bij een eetstoornis kliniek (afkickkliniek) en (Amerikaanse) dietist gespecialiseerd in eetstoornissen, waarbij ik als stagiaire niet alleen bij de individuele sessies aanwezig was, maar ook bij de groepssessies. Ik dacht altijd wel dat mijn gedragingen niet helemaal gezond waren, maar deed het altijd af als 'het is toch niet zo erg, mijn lijf is nog oke en mensen zien het denk ik niet aan me.....' ook al voelde ik me wel te dik, maar dit had ik al vanaf jongs af aan, dus echt verandering was er niet in mijn gevoel (terwijl als ik nu foto's terugkijk van mijn kindertijd denk ik: Ik was helemaal niet dik, ik at gezond als kind, mijn lijf zag er gezond uit). Tijdens mijn stage periode, die ik ook heb verlengd (bij de kliniek en bij de diëtist) uit interesse heb ik veel geleerd en ook zelf toegepast. Na mijn stage, had ik wel nog steeds te maken met mijn eetstoornis, ook al was ik me wel al bewust van dat er iets moest veranderen en ook al wat tools om hieraan te werken. Ik had veel geleerd tijdens mijn stage, maar kwam helaas niet tot de kern. Perioden ging het goed, maar ook perioden slecht...

Na het opstarten van mijn praktijk (in oktober 2010) ging ik als zelfstandig diëtist verder met o.a. onderzoeken en specialiseren in eetstoornissen (denk aan gedragingen, psyche, emoties, etc. etc.). Ik kwam steeds meer te weten (met name over het psychische vlak), mijn enthousiasme nam het soms over omdat ik zoveel nieuws te weten kwam; het hield maar niet op, het was en is super interessant. Deze kennis vanuit verschillende professionele hoeken gebruikte ik om mijn eigen behandelmethode voor de praktijk te vormen en gebruikte mezelf voornamelijk als proefpersoon met betrekking tot toepassen van bepaalde/verschillende behandeltechnieken en vaardigheden t.a.v. eetstoornissen (ik besprak deze technieken en vaardigheden ook vaak met bevriende behandelaars, coaches of psychologen). Ik dook ook meer de diepte in en koos ook paden die meer de holistische kant op gingen (o.a. emotioneel, grenzen, voelen, hoofd- & lijf connectie). Door de holistische insteek kreeg ik meer connectie met mezelf (o.a. emotioneel, behoeften, grenzen aangeven), dit werkte voor mij positief uit in de behandeling van mijn eetstoornis. De puzzelstukjes vielen op zijn plek. De gecombineerde behandelmethoden en vaardigheden uit verschillende hoeken (o.a. voeding en dietetiek, psychologie, holisme) die voor mij positief uitwerkten, pas ik ook toe in de praktijk voor/met clienten. Tijdens mijn praktijkvoering (periode 2010-2015; 5 jaar) bleef ik me verdiepen en breidde behandelmethoden zich uit.

en toen....

werd ik zwanger (2015)! Mijn zwangerschap (eerste kindje) was gepland (zover dat kan) en we verheugde ons enorm op dit spannende (hoe zal ze/hij zijn), liefdevolle, mooie en nieuwe leventje. Ik was (ben) altijd zeer positief ingesteld. Tijdens mijn zwangerschap en bevalling (was wel heftig qua pijn, maar de bevalling ging vrij snel) had ik het volle vertrouwen in mijn lijf, liet alles ook een beetje op me afkomen (mijn gedachte was dan ook; het is iets natuurlijks, mijn lijf kan dit aan en zonder verdoving; liever geen medische poespas dacht ik toen). Waar ik alles voor mijn dochtertje in praktische zin (lees: alle spulletjes, kleertjes, etc waren aanwezig) in de puntjes had voorbereid, had ik de aandacht voor/op mezelf op een (enorm!) laag pitje gezet (zowel praktisch als emotioneel).

Vòòr mijn zwangerschap had ik een bepaald levensritme aangeleerd, waardoor ik geen tot weinig eetbuien meer had. Ik was gelukkig en blij met mijn lijf.

In augustus 2016 ben ik bevallen van onze dochter Cloè.

Tijdens mijn zwangerschap is mijn eetprobleem helaas terug gekomen;

Achteraf gezien vond ik de verandering van mijn lijf en leven best heftig. Uiteraard wist ik dat er veel te veranderen stond in mijn leven, maar ik had zeker niet alles voorzien (wat ook eigenlijk niet kan, daarnaast hebben de meeste vrouwen het voornamelijk over de 'roze wolk') mede ontstaan door; mijn lijf die veranderde qua gevoel, qua uiterlijk en hormonale balans, veel stressvolle interne/externe factoren (denk aan verkoop huis, aankoop huis, verhuizing, verbouwing, lekkage badkamer (en rotte muur en vloer die achter de tegels vandaan kwam), mijn schoonmoeder kwam bij ons logeren in (ons 'te' kleine huis) de laatste weken van mijn zwangerschap (het was lief bedoeld)

(ze sliep in de woonkamer), logees (heel gezin) uit Brazilie in (ons 'te' kleine) huis (dit was al gelange tijd van tevoren afgesproken) (ik dacht gewoon; Dat kan wel, maar het was gewoon teveel achteraf gezien, ging volledig over mijn eigen grenzen heen)... en daarnaast gebeurde er nog wat zaken.) een veranderd leefpatroon; o.a. niet meer spontaan en geregeld kunnen sporten (tevens een van mijn hobby's (moment voor mezelf, 'oplaad' moment) en waar ik altijd op emotioneel vlak veel aan had, mede door de vermoeidheid en volle dagen), slaap tekort(!), confrontatie met mijn eigen opvoeding/jeugd door de geboorte van mijn dochtertje, onrust in mijn leven, mijn eigen emoties naar de achtergrond drukken en volledig in het teken staan van mijn dochtertje (ik stond constant op standje 'aan/alert'), niet goed aangeven van eigen grenzen & wensen (afgaan op eigen gevoel en behoeften)(veel over mijn eigen grenzen laten gaan) en het te laat uiten dat ik hulp nodig had en dus te laat met zoeken van goede externe steun. Ik heb hierdoor tijdens mijn zwangerschap een pre-natale depressie en na mijn zwangerschap voortzettende post-natale depressie ontwikkeld die nog lang in stand is gehouden....omdat ik het allemaal zelf wilde doen (en misschien ook wel niet wilde laten zien dat het niet goed met mij ging).

 

Ik ben toen ongeveer 30 kg aangekomen tijdens mijn zwangerschap (ook wel veel vocht, want mijn benen en voeten waren enorm opgezwollen, het was ook hartje zomer in augustus). Op het einde van mijn zwangerschap ben ik niet meer op de weegschaal gaan staan (tijdens mijn zwangerschap, veranderde mijn smaak(sensatie)(veel behoefte aan zoet en groenten vond ik ineens niet meer lekker). Ik vond de eetbuien fijn, maar ook weer niet (telkens enorme onrust en schuldgevoelens over gezondheid van mn dochtertje vooral), deed dit stiekem uit schaamte, alleen en plande ze ook... het sporten lukte me niet meer, ik was contant moe (werkte ook heel veel; vond het leuk, maar het was ook zeker een soort uitweg/afleiding heb ik achteraf ondervonden).

 

Door de ontwikkeling van een pre- & postnatale depressie, die met de kennis van nu, al tijdens mijn zwangerschap is ontstaan (prenatale depressie)(dat had ik toen niet echt door). Ik heb deze periode dan ook als niet prettig (veel struggles lichamelijk en mentaal, ook veel externe stressvolle oorzaken) ervaren, helaas. Die kilo's gingen er door de bevalling natuurlijk deels af, maar door mijn postnatale depressie en nieuwe vermoeiende. structuurloze leeffase bleven de eetbuien in stand. Het was een uitweg; Het enige moment voor mij dat ik me even terug kon trekken, even aan niets denken, even mijn gevoel uitschakelen op wat er echt gaande was en totale focus op het lekkers (even standje 'alert/aan' ontwijken..). Ik moest een geheel nieuw ritme vinden tijdens deze nieuwe leeffase en nieuwe omstandigheden; Alsof je manager wordt van een groot bedrijf, maar dan zonder ervaring en zonder tijd voor goede zelfzorg (o.a. onvoldoende slaap, geen oplaad-momenten). Ik voelde constant een enorme druk.

De kilo's gingen er heel slecht af tijdens mijn postnatale depressie, dit maakte me momenten moedeloos. Ik kon mijn balans maar niet terugvinden (mentaal, op voedingsgebied, sportgebied, leefritme....(je kan natuurlijk als moeder ook niet meer zomaar gaan sporten als uitlaadklep (was mijn idee. Voelde me dan egoistisch. Het was ook een vorm van controle; niet kunnen loslaten van mijn dochtertje als het niet nodig is (ik zag op dat moment sporten of aandacht voor mezelf als iets wat op de laatste plek kwam). Er gaat ook veel planning aan vooraf; denk aan je man die thuis moet zijn (of je moet het plannen met elkaar) of het regelen van oppas). Als je moeder bent, werkt, moe bent en depressief denk je soms...laat ook maar; Al dat geregel).

 

Er kwam natuurlijk ook een hoop schaamte bij kijken...

Ik dacht dat ik de kennis wel had (ik ben tenslotte toch dietist en CGT?! en ik heb dit toch al eens eerder gedaan?! (toen was uiteraard een heel andere situatie dan deze keer; met niet alleen maar de verantwoordelijkheid voor mezelf), maar het lukte me maar niet toe te passen....

Het was een moeilijke tijd en heeft tijd gekost; een lange bewustwordingsfase, maar ook een ontzettende leerzame fase! Tijdens deze nieuwe levensfase als moeder heb ik de holistische leefwijze op een weer andere manier leren ontdekken en toepassen; bewustwording (en herindelen van mijn 'nieuwe' leven), grenzen nog beter leren aangeven (andere dynamiek; hoe doe je dit in het gezinsleven), het belang van herkennen en ruimte geven van mijn eigen emoties, beter communiceren van mijn grenzen, behoeften en gevoelens aan mijn vriend(man), ruimte geven voor gevoelens en emoties, en hoe ruimte te geven voor eigen tijd/hobbies in een gezinssituatie (ik cijferde me veelal weg in het begin en alsnog vind ik dat soms nog lastig, maar ben er wel achter gekomen, dat als je goed voor jezelf zorgt (en dus ook onder andere tijd voor jezelf inpland, jezelf dit gunt en deze op de juiste 'opladende' manier invult), je er echt beter voor de mensen om je heen waarvan je houdt kan zijn; zowel emotioneel (begrip, kalmer, rust, aandacht) als fysiek (energie)) en je ook een goed voorbeeld geeft aan je kind(je). Gun en geef jezelf de tijd (wees mild voor jezelf) om bewust te worden en jezelf te ontwikkelen; opnieuw je plek te vinden in een nieuwe levensfase als dat nodig is.

Gelukkig is mijn depressie heden niet meer aan de orde en heb ik aan de hand van een voorgaande burn-out, ook veel lessen geleerd, die ik mee kan nemen in mijn coachingsgesprekken indien nodig.​

Naast diëtetiek coaching, Psychologische coaching, cognitieve gedragstherapie en mama coaching, geeft Dascha ook coaching op holistische wijze;

- grenzen leren aangeven

- persoonlijke behoeften leren te ontdekken

- luisteren naar eigen gevoel (je emoties leren benoemen en voelen)

- zelfbeeld / zelfvertrouwen

- bewustwording

- self-care & zelfzorg

- leren luisteren naar intuïtie en lichaamssignalen.

Deze leerfase heeft mijn kijk en levensinrichting veranderd. Deze kennis zou ik graag delen en ben door deze ervaring zeer gemotiveerd om anderen in een vergelijkbare situatie te helpen en te ondersteunen.''

Miskraam verwerken, depressie na kinderen, depressie na zwangerschap
Miskraam verwerken, depressie na kinderen, depressie na zwangerschap
Miskraam verwerken, depressie na kinderen, depressie na zwangerschap
Miskraam verwerken, depressie na kinderen, depressie na zwangerschap
Miskraam verwerken, depressie na kinderen, depressie na zwangerschap
Miskraam verwerken, depressie na kinderen, depressie na zwangerschap
Miskraam verwerken, depressie na kinderen, depressie na zwangerschap
Dascha Willemsen Cinzento Rosa Mama coach, Coaching mama HSP Hoogsensitief, Empath, Autisme, Ouderschap, Postnatale Depressie, Miskraam, Ouderschap

     Ik ben Dascha Willemsen

..even voorstellen...

Schermafbeelding 2022-06-20 om 17.41.20.png