Zwangerschapshulp, Zwangerschapdepressie, Zwangerschap depressie, Zwangerschap roze wolk, Zwangerschap, Coaching, Coach, Mama coach, Mama-coach

Amerikaans onderzoek naar ernstige depresieve gevoelens tijdens en na de zwangerschap.

 

In Amerika is het grootste onderzoek gedaan naar ernstige depressieve gevoelens tijdens en na de zwangerschap ooit. Bovendien zijn vrouwen die positief screende op depressie voor het eerst grootschalig onderzocht.

 

Het onderzoek werd gedaan onder 10.000 vrouwen die recent een baby hadden gekregen, maar liefst 14% van hen scoorde positief voor ernstig depressieve gevoelens.


Het onderzoek geeft hiermee aan hoe belangrijk het is om te screenen op depressie gedurende de zwangerschap en na de bevalling.

"In de U.S. wordt het overgrote deel van vrouwen met een depressie tijdens of na de zwangerschap niet herkend" zegt onderzoeker Katherine Wisner, "het is een groot gezondheidsprobleem. De geestelijke gezondheid van de moeder heeft direct effect op de ontwikkeling van de foetus en op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind na de geboorte".
"Veel vrouwen begrijpen niet wat er met hen gebeurt, ze denken dat het de stress is van het nieuwe moederschap en dat het normaal is dat ze zich zo voelen" zegt Wisner.

Van de 14 % van de vrouwen die als depressief scoorde in het onderzoek zijn er 826 psychiatrisch gevolgd door huisbezoeken. Van de vrouwen die positief scoorde op depressie dacht 19,3% eraan om zichzelf iets aan te doen.
"Van de meeste van deze vrouwen zouden we er normaal niet achter gekomen zijn dat ze despressief zijn en dat ze serieus in gevaar zijn" zegt Wisner. "Screening op depressie rondom de zwangerschap kan levens redden".

Zelfmoord beslaat ongeveer 20% van de vrouwen die overlijdt na de geboorte en is hiermee de meest voorkomende oorzaak van moederlijke sterfte.

Van de vrouwen die positief scoorde op ernstige post partum depressie had 30% eerder al eens een periode van depressie ervaren of had een angst stoornis gehad. 40% had last van een postpartum depressie en 30% was tijdens de zwangerschap depressief. Meer dan twee-derde had ook een angststoornis.
 

Van de vrouwen die positief scoorden had 22 procent een bipolaire stoornis, de overgrote meerderheid was hiervoor niet gediagnostiseerd door hun (huis)arts.
Het is heel belangrijk dat juist de bipolaire stoornis wordt herkend door de arts, medicijnen gegeven bij een ‘gewone’depressie kunnen een bipolaire stoornis verergeren.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat vrouwen die in het afgelopen jaar een kind hebben gekregen meestal geen hulp zoeken voor hun depressieve gevoelens.

Een optimale gezondheid, zowel mentaal als fysiek van een vrouw gedurende haar zwangerschap en na de geboorte is cruciaal. Vrouwen die depressief zijn tijdens de zwangerschap hebben een verhoogd risico op vroeggeboorte en laag geboortegewicht. Dit komt doordat een depressie het hele lichaam verstoord. Verder eten vrouwen die depressief zijn vaak niet goed, gebruiken ze vaker alcohol en drugs en verzorgen zich in het algemeen niet goed.

Als een jonge moeder depressief is kan haar emotionele status ervoor zorgen dat het kind minder goed ontwikkeld, het heeft effect op de moeder-kind binding, kan kinderen onzekeker maken en ervoor zorgen dat het kind zich cognitief minder goed ontwikkeld.

Met dit onderzoek lijkt het belang van een goede screening op de geestelijke gezondheid van zwangere vrouwen en jonge moeders nog eens benadrukt.

 

Dit onderzoek is uitgevoerd in Amerika en de cijfers kunnen niet zomaar zondermeer worden vertaald naar de Nederlandse situatie, maar dit onderzoek laat wel zien dat veel meer vrouwen depressief zijn rondom de zwangerschap dan tot nu toe gedacht…


Voel jij je depressief? Meldt dit aan je verloskundige, arts, of kom direct langs voor een gesprek/behandeling bij Cinzento Rosa (geen verwijsbrief nodig).

Behandeling is voor jou en je baby van groot belang!

Bron; sciencedaily