Zwangerschapshulp, Zwangerschapdepressie, Zwangerschap depressie, Zwangerschap roze wolk, Zwangerschap, Coaching, Coach, Mama coach, Mama-coach

Voor (aankomende en nieuwe) Vaders.

Wat kun je als partner en nieuwe vader betekenen voor je vrouw/vriendin met een pre- & postnatale depressie of aanhoudende neerslachtige gevoelens.

Wat kunnen vaders doen wanneer hun partner last heeft van aanhoudende neerslachtige gevoelens of een pre- & postnatale depressie? Voor coaching en adviezen aan aankomende en nieuwe vaders met betrekking tot moeders met een pre- & postnatale depressie (of pre- & postpartumdepressie), kun je terecht bij Cinzento Rosa.

Vaders met een pre- & postnatale depressie of aanhoudende neerslachtige gevoelens.

Het komt geregeld voor dat ook nieuwe vaders last kunnen hebben van aanhoudende neerslachtige gevoelens of een pre- &postnatale depressie. Ook vaders kunnen terecht bij Cinzento Rosa voor hulp.

Meer informatie over pre- & postnatale en pre- & postpartum depressie bij (aankomende en nieuwe) vaders:

(Beginnende) Vaders die kampen met depresieve gevoelens, aanhoudende neerslachtige gevoelens voor of vlak na de geboorte van hun baby varieert van 5 tot 10%. Onderzoek naar postnatale depressie bij vaders staat nog in de kinderschoenen en de kans is dan ook groot dat deze percentages hoger liggen. 'Postnataal' betekent letterlijk 'na de geboorte'. 'Postpartum' betekent letterlijk 'na de bevalling' - bij mannen komen beide voor.

Sinds korte tijd zijn er aanweijzingen dat niet alleen bij de moeder dee hormoonhuishouding wijzigt, maar ook voor de vader.

Uit een langlopend onderzoek van de Amerikaanse Northwestern University blijkt dat bij jonge vaders het testosteronniveau daalt, vooral bij mannen die zeer betrokken zijn bij de zwangerschap, veel tijd doorbrengen met hun kinderen (of baby('s)) of de zorgtaken veelal overnemen. Het kan ook zijn dat de vader hormonaal uit balans raakt, omdat hij een zeer sterk verantwoordelijkheidsgevoel krijgt en hiernaar gaat handelen (denk aan veel werken om meer geld in het laadje te krijgen).

Volgens onderzoekers is de hormoonhuishouding van vaders die een verlaging in het testosteronniveau meemaken biologisch te verklaren. Het helpt vaders hun prioriteiten te verleggen zodra ze vader zijn geworden. Of die verandering ook verband houdt met een postnatale depressie bij vaders, moet nog nader worden onderzocht.

Feit is wel, dat die andere grote risicofactor voor een postpartum depressie, de ingrijpende levensverandering, net zo goed geldt voor de nieuwe vader als voor de nieuwe moeder.

Zestig jaar geleden was de rolverdeling tussen man en vrouw duidelijk: hij was kostwinner, zij zorgde voor de kinderen. Tegenwoordig zijn mannen meer betrokken bij de opvoeding en moeten zij er net zo goed midden in de nacht uit om met een huilende baby rond te sjouwen. “Dat vraagt om een forse aanpassing”, zegt psycholoog Louis Tavecchio. Hij is emeritus hoogleraar pedagogiek en deskundige op het gebied van vaderschap. “Mannen hebben minder tijd voor zichzelf en voelen zich schuldig als ze die tijd wel nemen. Ook speelt mee dat bij mannen vaak een competitieve sfeer heerst op het werk, en er veel van hen wordt gevraagd.” (Wat tegenwoordig natuurlijk ook voor (werkende) moeders geldt).

Vluchtgedrag

Volgens Zweeds onderzoek uit 2017 van de universiteit van Lund wordt een postnatale depressie bij mannen sneller over het hoofd gezien. Waar depressieve moeders eerder geneigd zijn in bed te kruipen of snel in huilen uitbarsten, vertonen mannen vaak vluchtgedrag. Zij verliezen zich in werk, drank of drugs, zijn onrustig, snel geprikkeld en hebben een gebrek aan zelfcontrole. Daarnaast zijn mannen minder geneigd met psychische klachten naar buiten te treden. Terwijl vrouwen al niet graag toegeven dat het met de liefde voor de kersverse baby tegenvalt – zo’n 20 tot 50 procent praat er niet over – ligt dit percentage bij mannen volgens deze studie hoger: 83 procent.

Screening

Dat vaders geneigd zijn hun gevoelens voor zich te houden, merkt ook kinder- en jeugdpsychiater Mijke Lambregtse-Van den Berg. Zij deed onderzoek naar postpartum depressies bij mannen en coördineert een polikliniek in het Erasmus MC voor ouders met psychische klachten. “Het is opvallend dat alleen moeders zich in de polikliniek melden. Pas als we actief vragen of de vaders willen meekomen, ontdekken we vaak dat ook zij klachten hebben.” De screening op depressies bij jonge vaders moet daarom beter, vindt zij. Niet alleen omdat zij hier zelf bij gebaat zijn, ook omdat zo veel problemen bij kinderen kunnen worden voorkomen.

Coaching bij depressie moeder mama bevalling neerslachtig alleen